Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Συνεχίζεται το παζάρι παρά τον καταστροφικό σεισμό! Τούρκοι και Βρετανοί συζητούν για τα Eurofighter-Συνάντηση Ακάρ-CEO BAE στην Τουρκία

Είναι αλήθεια ότι η επικαιρότητα σε σχέση με την γειτονική Τουρκία, έχει επικεντρωθεί στους σεισμούς και τα τραγικά επακόλουθα αυτών,  όπως την διάσωση ανθρώπων, την περίθαλφη τραυματιών, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από άλλες χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς.

Ωστόσο πέραν αυτών και μολονότι η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, αφού επισήμως ο Ερτνογάν δεν έχει προβεί σε μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής τους, η  κυβέρνηση της χώρας   εξακολουθεί να προβαίνει σε κινήσεις  για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από την Μ. Βρετανία, μετά την άρνηση των ΗΠΑ για πώληση F-16 BLOCK-70 στην Τουρκία. 

Σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ επισημαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε " Επίσκεψη της ΒΑΕ στον Υπουργό Άμυνας Ακάρ", κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Ενώ η Tουρκία συζητά την προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών Eurofighter και την απόκτηση μαχητικού αεροσκάφους F-16V από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η TurDef έμαθε ότι μια βρετανική βιομηχανική ομάδα υψηλού επιπέδου επισκέφτηκε την Τουρκία τον Ιανουάριο.

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από την BAE, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, Δρ Charles Woodburn, επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Η αντιπροσωπεία συνάντησε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής στην Άγκυρα.

Σχετικό με το θέμα Twitter  με το θέμα αναφέρει:

"Η BAE Systems, Βρετανός κατασκευαστής πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, επισκέφτηκε την Τουρκία

Μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της British BAE Systems Charles Woodburn, επισκέφθηκε την Άγκυρα."

 

 

Στην Τουρκία, η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) χειρίζεται κανονικά όλα τα προγράμματα προμηθειών, αλλά το Υπουργείο Άμυνας ασχολείται με προγράμματα προμήθειας και εκσυγχρονισμού F-16V, καθώς οι ΗΠΑ εφαρμόζουν το CAATSA για SSB.

Επειδή η SSB δεν μπορεί να καλύψει το κενό των προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας, το υπουργείο Άμυνας επιβλέπει ολόκληρο το πρόγραμμα.

Το υπουργείο Άμυνας είναι επίσης υπεύθυνο για τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια του Eurofighter ως μέρος της διαδικασίας.

Υπάρχουν πολλές αξιώσεις στο τραπέζι. Ένα επιχείρημα επικεντρώνεται στην απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter Tranche 1 και την αναβάθμιση στο επίπεδο Tranche 3. Αυτό το επιχείρημα απαιτεί μια διευκόλυνση εκσυγχρονισμού. Η TUSAŞ ασχολείται επί του παρόντος με το πρόγραμμα προηγμένων εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hürjet και το πρόγραμμα τουρκικών μαχητικών.

Σύμφωνα με αποφάσεις της Εκτελεστικής Συνέλευσης της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, η TUSAŞ θα αναβαθμίσει τα Turkish Fighting Falcons κάπου μεταξύ του επιπέδου Block 60 σε Block 70.

Η TUSAŞ θα συνεχίσει τη διαδικασία για επτά χρόνια.

Από την άλλη, η Tουρκία  έστειλε επιστολή αιτήματος στις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των 79 μαχητικών F-16 στο επίπεδο Block 70. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUSAŞ, καθηγητής Temel Kotil, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η TUSAŞ είναι επίσης πρόθυμη να αναβαθμίσει αυτά τα 79 μαχητικά.

Η TurDef απευθύνθηκε  στην BAE Systems, αλλά η εταιρεία δεν έχει δώσει απάντηση σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης.

Αυτά είναι τα αποκλειστικά νέα του TurDef."

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της BAE,  "o Charles είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της BAE Systems .

Έγινε μέλος της BAE Systems τον Μάιο του 2016 ως Chief Operating Officer, Executive Director στο Διοικητικό Συμβούλιο της BAE Systems plc, Διευθυντής στο Διοικητικό Συμβούλιο της BAE Systems, Inc. και έγινε Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου την 1η Ιουλίου 2017.
 
Προηγουμένως, ο Charles κατείχε μια σειρά από ανώτερες διευθυντικές θέσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Expro Group, μιας επιχείρησης υπηρεσιών πετρελαιοειδών.

Κατά τη διάρκεια μιας 15χρονης καριέρας , ο Charles εργάστηκε στην Άπω Ανατολή, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Eίναι κάτοχος πτυχίου  στις Ηλεκτρικές Επιστήμες και διδακτορικού στη Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είναι επίσης κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ και είναι μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών."

Ο ΥΠΑΜ Ακάρ οδηγεί τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση των Eurofighters 

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι λόγω των επιβληθεισών κυρώσεων των ΗΠΑ στην τουρκική SSB, έχει ανατεθεί στον ΥΠΑΜ Ακάρ η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την ΒΑΕ για την απόκτηση βρετανικών Eurofighter, ως ενδιάμεση λύση για την τουρκική πολεμική αεροπορία, αφού σε γραμμή παραγωγής αν όλα πάνε καλά για τους Τούρκους το εγχώριο μαχητικό TF-X θα μπεί από το 2029 και μετά.

Η επίσκεψη του  Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου της ΒΑΕ στην 'Άγκυρα  και η συνάντησή του με τον ΥΠΑΜ Ακάρ , σημαίνει ότι οι συζητήσεις για την απόκτηση Eurofighter  είναι σε λίαν προχωρημένο σημείο και πως είναι πάρα πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία για πώληση των εν λόγω μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία.

Τέλος  υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο άρθρο μας , είχαμε επισημάνει ότι η  Τουρκία βρισκόταν  σε συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για ένα πακέτο αγοράς  όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περίπου 24-48 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Η προτεινόμενη συμφωνία εκτιμάται σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει επίσης αεροπλάνα μεταφοράς C-130J Hercules, φρεγάτες Type 23 και νέους κινητήρες για τα αμερικανικά άρματα μάχης M60 της Τουρκίας.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι σεισμοί και οι τρομερές οικονομικές συνέπειες θα  αποτελέσουν  έστω προσωρινό εμπόδιο για την υλοποίηση του φιλόδοξου τουρκικού  προγράμματος απόκτησης των Eurofighter από την Μ. Βρετανία, κάτι που εμείς εκτιμούμε ως πάρα πολύ πιθανό για να μην πούμε βέβαιο, αφού θα ήταν εξαιρετικά σκανδαλώδες ο τουρκικός λαός να λιμοκτονεί κάτω από τα ερείπια των σεισμών και η κυβέρνηση Ερντογάν να αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη.....

Κλείνοντας εκτίμησή μας είναι ότι οι σεισμοί στην Τουρκία  θα έχουν ως αποτέλεσμα μια περίοδο  ύφεσης στις Ελληνοτουτουρκικές σχέσεις , αλλά όχι εγκατάλειψης από τους Τούρκους των επιθετικών βλέψεων σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο και της εξυπηρέτησης του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας", γιαυτό και το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί στοχευμένα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...